dimecres, 11 de febrer del 2015

de les llengües

Ací tots parlen mil i una llengües. Guinea Equatorial, amb només un milió set-cents mil habitants en té set i escolte als més menuts i ja en parlen tres o quatre.

(Fotografia cedida pel CCEM)

Acabe de preguntar-li a Pilar la bibliotecària quantes llengües parla ella i m'ha dit que ella és combe, ve del continent i va vindre sabent algunes de les llengües d'allí: combe, fang, benga, bisio, one, bapuku, i també parla francés i espanyol. Jo l'he escoltat parlant també un poc d'anglés. Com va vindre ja adulta diu que no ha aprés el bubi (la llengua de Bioko) a més a més molts parlen també "pichi" una espècie d'anglés adaptat i malparlat pel qual s'entenen amb altres habitants de l'Àfrica central.
 
Moltes d'estes llengües són àgrafes, no tenen escriptura ni per tant literatura que no siga oral, i això ja sabem el que vol dir. Justo Bolekia va donar la dada de què cada vint dies desapareix una llengua i la majoria de les que desapareixen són africanes. De les que Pilar m'ha parlat, el bisio, que és àgrafa, el parla molt poqueta gent i i tots ells ja parlen habitualment altres llengües.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada